accessoire. beauté. couleurs. décoration. écriture. femme. goût. heureuse. inspiration. joli. kitch. lumière. magique. naturel. opinion. possibilité. reconstruction. sens artistique. textile. utilité. vieillerie. zélée.

štvrtok 22. decembra 2011

Petit papa Noël


C'est la belle nuit de Noël,
La neige étend son manteau blanc,
Et les yeux levés vers le ciel,
à genoux, les petits enfants,
Avant de fermer les paupières,
Font une dernière prière...

Milujem vianočné tradície. Ich čaro ma ešte stále napĺňa rovnako ako v detstve. Poďte so mnou cestovať časom, do roku 1980, keď som mala päť rokov. Počúvam vianočnú rozprávku, ktorú číta babička, mamina pripravuje slávnostnú večeru, všade to božsky rozvoniava a za oknom je neskutočne krásny zasnežený svet. Tak málo, áno, presne to málo stačí k tomu, aby bolo dieťa šťastné. Pod stromčekom čakajú dary, tie sú však len symbolom Vianoc. Rozprávková knižka a malá kuchynka. V mojich očkách žiarili všetky hviezdy a snáď miliónkrát som vyslovila ďakujem. Dnes má slovo skromnosť úplne iný význam ako voľakedy. Pamätám si, keď mi moja mamina rozprávala, ako si pod vianočným stromčekom našla obyčajnú ceruzku. A akú veľkú z nej mala radosť! Vieme si to predstaviť aj dnes? 
V duchu skromnosti sme ozdobili náš stromček. Nie, nekúpili sme ho, nevyrúbali  ani v lese. Jedlička bola ozdobou našej záhradky, ale keďže už prerastala do elektrického vedenia, rozhodli sme sa, že nám spríjemní tento rok vianočné sviatky. Má taký trochu severský dizajn. Odrobinku striebra, trošku bielej, krištáľové prívesky a žiadne svetlá:) Vsadili sme na vôňu, jednoduchosť a prirodzenosť. No a aby to bolo dokonalé.. miesto má v starom hrdzavom stojane. Výnimočne sme ju ozdobili dva dni vopred, aby sme jej vôňu cítili už teraz.


Lubie swiateczne tradycje.. Ich urok ciagle czuje  jak w dziecinstwie. Chodzcie razem ze mna na podroz w czasie, do 1980 - go roku, kiedy bylo mi piec lat. Slucham bajke swiateczna, ktora czyta babcia, moja mamusia gotuje swiateczna kolacje, wszedzie bosko pachnie i za oknem niesamowicie piekny zasniezony swiat. Tylko malo, tak, wlasnie to "malo" wystarczy, zeby dziecko bylo szczesliwe. Pod choinka czekaja prezenty, ale te sa tylko symbolem swiat. Ksiazka bajek i mala kuchnia. W moich oczach bylo widac tanczace gwiazdki i chyba milion razy powiedzialam dziekuje. Dzisiaj ma slowo skromnosc zupelnie inne znaczenie jak kiedys. Pamietam, kiedy mama mi opowiadala, jak znalazla pod choinka olowko. I jaka radosc wtedy miala! Potrafimy dzisiaj wyobrazic cos takiego? 
V duchu skromnosci ozdobilismy choinke. Nie, nie kupilismy ja, i nie sciali w lesie. Jodelka byla ozdoba naszego ogrodku, ale przerosla do drutow energetycznych, wiec zdecydowalismy, ze bedzie nam upiekszala tegoroczne swieta. Ma taki troche  pólnocny dizajn. Odrobine srebra, troszke bieli, krzysztalki, biale gwiazdki i jest bez swiatel:) Wolilismy zapach, prostote i naturalnosc. No i zeby bylo doskonale.. miejsce zajela w starym rdzawym stojaku. Wyjatkowo ozdobilismy ja dwa dni do przodu, zeby poczuc jej zapach juz teraz.


A čo chutného do sviatočného žalúdka? Kokosové pusinky, medovníčky, ale aj množstvo iných druhov pečiva, ktoré je pre nás tradíciou a pri ktorom si rozdelíme prácu, smiech i výsledok:)
«
I co smacznego do swiatecznego zaladka? Ciastka - kokoski, pierniki oraz mnostwo innych rodzajow ciasteczek, ktore sa dla nas tradycja i dzielimy sie z praca, smiechem i wynikami:)




Atmosféru nám v poslednom čase vytvárajú aj sviečky v takýchto svietnikoch. Večer sa v krištáľových sklíčkach krásne odráža svetlo.
«
Ostanio swieczki w takich swiecnikach uzupelniaja nasze swiateczne klimaty.Wieczorem krzysztalki przepieknie odbiaja swiatlo.


A už onedlho nastane noc, ktorá nám prinesie oveľa viac, než len spánok...
«
I niedlugo nastanie noc, ktora przyniesie nam o wiele wiecej, niz tylko sen...



10 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Kochana Janko , masz piękne wspomnienia , prawdziwie magiczne z taką atmosferą , która w sercu pozostaje na zawsze ... Życzę Ci takich właśnie świąt ..niezapomnianych . Buziaki

emily povedal(a)...

Ahoj Janka, máš krásne spomienky na detstvo, nie každé dieťa môže takto spomínať. Ale nekazme si tieto sviatočné chvíle. Prežívajme ich s láskou, ktorá všetko vylieči. Krásne si sa pripravila. U nás asi tiež bude živý stromček (po niekoľkých rokoch, aj keď len taký malinký. A bude podobná výzdoba, ako Tvoja. Rada som k Tebe nakukla.
Emily

Myszka povedal(a)...

U mnie też świeczniki srebrne pięknie błyszczą blaskiem świec!
Cudna choineczka i wcale nie potrzebuje światełek:)
Wesołych Świąt Janeczko!!!

Unknown povedal(a)...

Ahoj Jani, krásne si to napísala, kiež by sa takéto čaro Vianoc zachovalo aj v srdciach našich detí. Mám však obavy, že v dnešnom čase sa kúzlo pomali vytráca a zostáva to iba pri komercii a konzume. A je len na nás rodičoch aby sme deťom toto všetko zachovali a uchránili. Prajem ti krásne a čarovné Vianoce. Renata

B. povedal(a)...

Kochana Janko, zycze Ci i Twojej rodzinie wspanialych Swiat, zdrowai, szczescia i spokoju w nadchodzacym Nowym Roku!

Reia Aria povedal(a)...

Milá Janinko,
to já ještě byla na houbách, ale víš, že to letos taky tak cítím? Nic jsem si nekoupila, plánuji dát také co nejméně a co proberu z minula. I na severských blogách to asi letos frčí:-D! Krásné jsou stříbrné dekorace i načinčané dobroty.
Užívej plnými doušky má milá:-*

Scraperka povedal(a)...

wspaniały post:) piękne słowa i piękne zdjęcia pokazałaś:) prawdziwa świąteczna atmosfera. Życzę wesołych, spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższych:)

Kajka povedal(a)...

Janeczko, życzę Ci jak i nam wszystkim aby nasze pociechy po latach miały takie właśnie wspomnienia. Czar, magia świąt a nie tylko prezenty. Im bardziej wyszukane i droższe tym lepiej. Wszystko się we mnie przeciw temu buntuje. I niestety to samo dzieje się z komunią świętą. Świat zwariował.
Buziole kochana i wesołych Świąt przeżywanych z najbliższymi życzę.

dulce de leche povedal(a)...

krasne napisane,Janka..ja si nastastie este tiez pamatam na casy,ked sme si pod stromcek ako deti so sestrou davali snurky do topanok,alebo jednu sponku..a akuu sme len mali z toho radost:)dodnes na to rada spominam,ake skromne detstvo som mala,a je mi tak trosku luto,ze nase deti to uz asi nezaziju..krasne Vianoce ,Janka..stromcek mate kuzelny♥

Jolanna povedal(a)...

Wesołych Świąt Moja Droga.

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...