accessoire. beauté. couleurs. décoration. écriture. femme. goût. heureuse. inspiration. joli. kitch. lumière. magique. naturel. opinion. possibilité. reconstruction. sens artistique. textile. utilité. vieillerie. zélée.

pondelok 1. augusta 2011

Hand made papier


Tabula rasa... 


Viem, viem.... sľúbila som, že v ďalšom príspevku budete vidieť posteľ, ale nemám ešte fotky. Takže dnes sa chcem s vami podeliť o radosť z vlastnej práce. Jej výsledkom je papier. Nie taký, aký dostať bežne kúpiť v predajni, nie je hladký ani ozdobený trblietkami. Má malé hrbolčeky a zopár minidierok, okraje sú prirodzene tvarované a čo je najdôležitejšie - každý kus je originál. Očaril ma a určite nie je posledný, ktorý som vyrobila. Ak aj vy máte chuť na tvorenie ponúkam malý tutoriál.

«
Wiem, wiem... obiecalam, ze w nastepnym poscie bedziecie mogli popatrzec na lozko, ale brakuje jeszcze fotek. Wiec dzisiaj chce sie z wami podzielic o radosc z wlasnej prace. Jej wynikiem jest papier. Nie taki, jaki kupicie w sklepie, nie jest gladki lub ozdobiony blyskotkami. Ma male  nierownosci  i pare minidziurek, krawedzie maja naturalny ksztalt i co najwazniejsze - kazdy kawalek jest oryginalem. Zauroczyl mnie i pewnie nie jest ostatni, ktory wykonalam. Jesli jestescie chetni, tutaj maly tutorial.


Ručný papier vyrábame z akéhokoľvek papiera (neupraveného), zvyčajne jemnejšieho, ten sa rýchlejšie rozmočí. Môžu to byť noviny, kancelársky papier alebo papier, ktorý sa chystáte vyhodiť. Zásadne nie lesklé časopisy s hrubšími stránkami! Ja som použila môj obľúbený toaletný papier. Papier natrháme na malé kúsky a zalejeme väčším množstvom vody. Necháme stáť jeden deň a na ďalší deň môžeme začať s výrobou. Do hrnca vložíme namočený papier, ale len s takým množstvom vody, aby zakryla rozmočené kúsky. Papier povaríme na miernom ohni. Teraz je čas získať jeho farebný odtieň. Ak použijete novinový papier alebo papier potlačený čiernou tlačiarenskou farbou, papier bude mať sivý nádych. Podobne ako recyklované zošity. Ja som vyrábala z bieleho toaletného papiera a počas varenia som pridala do hrnca kúsok cyklámenového krepového papiera (z neho je aj  ružička na fotke), ktorý perfektne uvoľňuje farbu. Môžeme farbiť aj čiernym čajom, cibuľovými šupkami alebo potravinárskymi farbami. Po získaní požadovaného odtieňa krepový papier vyberieme a ešte chvíľu povaríme, kým zmes získa kašovitú konzistenciu. Potom ju rozmixujeme ponorným mixérom. Pripravíme si väčšiu nízku nádobu (ideálny je plech na pečenie) a dve dosky, ktoré sa rozmermi do nej vojdu. Na plech položíme dosku a na ňu jemnú tkaninu, ktorá dobre saje vodu, napr. gázu. Na ňu lyžicou ukladáme rozmixovaný papier na hrúbku cca 3-4 mm. Ak chceme do papiera zalisovať trávu, kvetinky, lístky, jemné nitky, všetko to poukladáme navrch. Prikryjeme ďalšou jemnou tkaninou, zakryjeme druhou doskou a poriadne to všetko zaťažíme (môžeme sa na dosky aj postaviť). Prebytočná voda vytečie do plechu. Dosky oddelíme, tkaninu spolu so zmesou vyberieme, premiestnime na suchý savý podklad a zaťažíme. Papier necháme dlhodobo lisovať a sušiť, môžeme si neskôr pomôcť fénom či žehličkou, ale kým papier nie je takmer vysušený, žehliť treba cez tkaninu.
Hotovo!

«
Reczny papier robimy z jakiegokolwiek papieru zwyczajnie delikatniejszego, ten latwiej sie rozmoczy. Moga to byc gazety, papier zwykly albo papier, ktory zamierzacie wyrzucic. Pewnie nie magazyny, ktore maja strony grube i z polyskiem! Ja uzylam moj ulubiony papier toaletowy. Papier rwiemy na malutkie kawalki i zostawiamy w wiekszej ilosci wody do nastepnego dnia. Potem wkladamy rozmoczony papier do garnka razem z taka iloscia wody, zeby przykryla papier. Gotujemy na umiarkowanym ogniu. Teraz czasz na barwienie. Jezeli uzyjecie papieru z gazet albo papier z ciemnym drukiem, papier bedzie miec szary odcien. Podobno jak zeszyty recyklowane. Ja robilam go z bialego papieru toaletowego i podczas gotowania przydalam kawalek krepiny cyklamenowej (z niego i rozyczka na zdjeciu). Mozemy barwic i czarna herbata, luskami cebuli albo mozemy uzyc i barwniki spozywcze.Po odzyskaniu odcienia wyjmujemy krepine i jeszcze gotujemy, do poki masa nie odzyska gesta konzystencje. Potem ja rozmiksujemy. Przygotujemy sobie duzy niski pojemnik? (idealna blacha do pieczenia) i dwie deski, ktore rozmiaramy pasuja do niej. Do blachy wlozymy deske, przykryjemy delikatna tkanina, ktora dobrze wchlania wode.Nawierch lyzka kladziemy rozmiksowany papier do grubosci 3-4 mm. Jezeli chialibysmy dodac trawe, kwiatki, listy i delikatne nitki, wszystkie elementy poukladamy na papier. Przykryjemy znow tkanina i druga deska i obciazymy (mozna i postawic sie na wszystko). Zbyteczna woda  wycieknie do blachy. Deski wyjmujemy, tkanine razem z papierem przeniesiemy na sucha powierzchnie i czyms obciazymy. Papier zostawiamy suszyc pod ciezkim przedmiotem przez dlugi czas, pozniej mozemy go przez tkanine kilka razy prasowac z kazdej strony, zeby przyspieszyc suszenie.

Hotovo!
Mam nadzieje, ze fajny usmiech na waszej buzi z tego "mojego" polskiego:) Oj, ciezko tlumaczyc te tutoriale:)


17 komentárov:

Viera povedal(a)...

Janka, má krásnu jemnučkú farbu. Škoda, že sa už nezapisujú tanečníci do poradovníka - presne na toto by sa "mi" hodil. (A škoda, že už nemám vek na ten poradovník :-) Neskúšala si pridať nejakú arómu? Dávnejšie som papier vyrábala aj ja s lúčnymi kvietkami - pamätám si na radosť s vytvoreného. V kombinácii s tvojim krásnym písmom to bude zase skvost!

Iva povedal(a)...

Krásný a poučný tutorial, připomněla jsi mi zajímavou činnost, děkuji.Ten tvůj má nádherný růžový nádech, určitě poslouží k vyjímečné příležitosti. Měj krásné dny.
Iva

Janka povedal(a)...

Vierka, ďakujem, krásne si to napísala, vôňu som priamo do masy nepridávala, ale ešte vlhký papier som pokvapkala tou vôňou, čo je vzadu na prvej foto. Budem to ale používať na scrapbook, nechcem to veľmi prevoňať. Ale keby ešte niekedy nejakí tanečníci dofrčali, nemám problém vyliať ju tam aj celú:)
Krásny deň Ti prajem!

Janka povedal(a)...

Ivi, ďakujem, i za všetky Tvoje komentáre, na ktoré nestíham odpovedať. Papier poslúži, ako som vyššie uviedla, na výrobu minialbumu:)

Myszka povedal(a)...

E no Janeczko ja wszystko zrozumiałam:)

Andrea R. povedal(a)...

Nádhera ďakujem za návodbudeme v zime s dcérkami tvoriť:), Jani si veľká šikulka:)

Kami povedal(a)...

Janka nestačím za Tvojimi nápadmi a kreatívnosťou :-) to je fakt skvelé! Klobúk dole pred Tebou.......zadravím Ťa, Kami.

zcdl povedal(a)...

Janka, tie kvietky v tom papieri su bozske...uplne krasne, jemne, romanticke...co s nim budes robit? Pevne verim, ze ho na nieco pekne vyuzijes a potom sa nam pochvalis :)
pa, pekny den

B. povedal(a)...

cos wspanialego ten tutorial, dziekuje bardzo za niego Janeczko, warto sie czasem pomeczyc i zrobic cos samemu zamiast kupowac, bo efekt jest niepowtarzalny!
sciskam Cie mocno
Basia

Fleurette povedal(a)...

Janya, papír je moc krásný , v růžové je velmi romantický tak akorát na zamilované psaní:)
Děkuji za inspiraci!
Krásný den
Fleurette

Unknown povedal(a)...

przepis na papier znam, a ostatnio byliśmy na święcie papieru w Dusznikach Zdroju i najstarszy syn też czerpał papier i robił inne cuda papierowe :)
Twój papier jest bardzo ładny

a język polski w Twoim wykonaniu brzmi uroczo i wcale mnie nie śmieszy, tylko rozczula :D

buziaki

Reia Aria povedal(a)...

Ahoj Janičko,
nebyla jsem u Tebe sto let, jsem ostuda! Ještě Ti musím moc pochválit velmi dekorativní sud, věřím tomu, že by si spousta zakráskářů ťukalo na čelo, jak krásnou může hrát roli estetickou:-). A papír je fantastický, něha sama, ruční papír miluju právě pro jeho dokonalou nedokonalost a přírodní vzhled, ty kvítečky jsou famózní! Měj se krásně a na postel se těším jak malá holka:-*

Peninia / Gosia povedal(a)...

Och wspaniały ten papier:)Muszę wypróbować:) Pozdrawiam ciepło!

CyberJulka povedal(a)...

Ale z Ciebie kreatywna kobietka!:) Papier jest zjawiskowy! Kursik - świetny! Pozdrawiam!

Darenika povedal(a)...

Janeczko dobry przepis na papier. twój wyszedł delikatny w moich kolorkach:) U mnie o papierze też post. Odwiedziłam z rodzinką Duszniki Zdrój gdzie Muzeum Papiernictwa i czerpałam Papier:) Pozdrawiam:)

Ana.Anything povedal(a)...

Janko, genialny post! skąd Ty bierzesz pomysły??? I czas:) tutorial zapisany:)

Kaprys povedal(a)...

o jej ale cudny przepis na własny papierek !!!
Janeczko zapraszam na Candy w Galerii ;-)
Pozdrawiam Aga

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...