accessoire. beauté. couleurs. décoration. écriture. femme. goût. heureuse. inspiration. joli. kitch. lumière. magique. naturel. opinion. possibilité. reconstruction. sens artistique. textile. utilité. vieillerie. zélée.

utorok 30. marca 2010

Veľkonočné variácie

Po dlhom čase trošku na sviatočnejšiu tému. Dnešná doba poukazuje na  nevyhnutnosť dodržiavania veľkonočných tradícií a snaží sa nám to zo všetkých strán pripomínať prostredníctvom médií. Ozdobené kraslice, predbiehajúce sa svojou krásou na vrchovato zaplnených veľkonočných stoloch, šibačka, oblievačka, (z času na čas aj vrieskačka), pohárik pre kupačov do jednej aj druhej nohy, venčeky, pierka, sliepky, zajace a baránky.... Je toho neúrekom. Pravý zmysel Veľkej noci spočíva však v kresťanskom sviatku. A pretože ja patrím v tomto prípade k tým, čo vodu kážu, víno pijú, dala som si predsavzatie, že tento rok navštívim chrám a posnažím sa pochopiť hlboký zmysel Ježišovho utrpenia.
Doma ale okrem toho dýcha už dlhšiu dobu jar a mne sa veru páči aj význam niektorých tradícií. Z detstva si pamätám najmä veľkonočné vône. Vždy v nedeľu ráno ma zobudila vôňa šunky, chrenu, klobásky, vajec, ale najmä mojej obľúbenej bielej kávy. Dodržiavam rodinné zvyky, ale aj tak som si vytvorila pár dekorácií "po parížsky".


2 komentáre:

Elle povedal(a)...

Przepiękne dekoracje! Takie jak lubię, delikatne i subtelne, nie krzyczące i jaskrawe..
Szkoda, że nie rozumiem o czym piszesz :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci radosnych Świąt :)

Janka povedal(a)...

Dziekuje bardzo za komentarz, Elle, chyba bede musiala pisac i w polskim, zebys zrozumiala. Milo czytac twoje komentarze. Tobie rowniez zycze radosnych Swiat.
Pozdrawiam

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...